Verenigingsleven - Archieven

De optocht van de zwarte hond : Sint-Lambrechts-Woluwe heeft ook z’n Carnaval

De eerste optocht werd georganiseerd in 1989, het geboortejaar van Georges en Henri, de twee beroemde reuzen van Sint-Lambrechts-Woluwe, waaraan nadien Marie werd toegevoegd. Vanaf deze eerste uitgave heeft de ‘Zwarte Hond’ zich geprofileerd als symbool van deze bonte carnavaleske optocht.
Een zeer oude legende vertelt dat een watergeest zich had gehuisvest in de wateren van de Woluwe en meer bepaald in de vijver van het Maloupark. Eens de avond was gevallen, nam hij de gedaante aan van een monsterlijke hond met een enorme ketting om de nek en schepte er een duivels plezier in om de bewoners die zich een beetje te dicht waagden bij z’n schuilplaats, de daver op het lijf te jagen tot in de late uurtjes. Hij sprong dan onverhoeds op hun rug alvorens er van door te gaan, onderwijl al hoonlachend om de panische schrik die hij had veroorzaakt…

De optcocht vindt plaats op zondag 3 april. Ze wordt georganiseerd door de handelarenvereniging van de Georges Henrilaan in het kader van van de jaarlijkse braderij,met steun van de gemeente alsmede, meer in het bijzonder, de steun van de schepenen Michèle Hasquin-Nahum en Eric Bott. De stoet zet zich in beweging vanaf het gemeentehuis omstreeks 15u om de gebruikelijke route te nemen, de Tomberg naar beneden via de Noodlottige Rotsstraat om de George Henrilaan te vervoegen, die dan zal worden afgelopen in één richting en vervolgens in de tegenovergestelde richting. Naar gewoonte worden er dan knuffels rondgestrooid voor de kinderen die meedoen aan het feest. De aankomst vindt plaats op de parking vóór de pachthoeve Van Meyel, omstreeks 17u30 voor de apotheose.

Afgezien van de enorme Zwarte Hond, spectaculaire hoofdrolspeler van de optocht en de traditionele reuzen, is er ook de deelname van middeleeuws uitgedoste personages, apocalyptische verschijningen, de « Grote Ambassadeur » vergezeld door z’n meest trouwe onderdanen, de zeepaardjes, Ninja de schildpad, … levende standbeelden, de rose flamingos en ander gevogelte, voor het merendeel ontsproten aan de ongebreidelde verbeeldingskracht van Magic Land Théâtre. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de fanfares « La Nouvelle Flibuste », de « Fanfoireux », « Magic Drums »,…

De opgesmukte stoet ontvangt eveneens de dansers van Alaeti Dance Center en van Rythm & Dance, alsook tientallen kinderen van het Jeugdhuis, van JJJY en van de gemeentescholen die, voor de gelegenheid, zich zullen tooien in de mooiste carnavalkostuums (afspraak om 14u30 in de hall van het gemeentehuis).

Overigens zal gedurende het hele week-end de braderij op volle toeren draaien, een speciaal voor de kinderen ontworpen animatiedorp zal opgezet worden ter hoogte van het perceel tussen de Prekelindenlaan en de Brand-Whitlocklaan. Op zaterdag zal een fraaie bende van straatkunstenaars, goochelaars, vertellers, schminkers, … van de « Pré en Bulles » dit gedeelte van de wijk opfleuren. Een reeks muziekconcerten met onder meer de groepen Kalema & The Tribe en Gaspesie, zal z’n stek hebben op de J.B. Degrooffplaats en aan de pachthoeve Van Meyel. Talrijke straatkunstenaars zullen ook van de partij zijn om een absoluut feestelijk tintje aan het evenement dat overigens nog tal van andere verrassingen zal bieden.

Inlichtingen : Diensten van Schepen Eric Bott – 02 776 82 53 – jeunesse@woluwe1200.be

X