Sport - Archieven

Sint-Lambrecht-Woluwe ontvangt « Les Territoires de la mémoire »

Te Sint-Lambrechts-Woluwe wordt, sinds meerdere jaren de dag van 8 mei, dag van de Duitse overgave in 1945, gewijd aan de herinnering en aan de strijd tegen de extremismen, de discriminaties en de uitsluiting. Sedert 2008 engageren de gemeentediensten Jeugd en Verenigingsleven, op voorstel van Schepen Éric Bott, zich op bijzondere wijze en ontwikkelen elk jaar een variant op het thema.

Zo ontvangt Sint-Lambrechts-Woluwe dit jaar onder andere twee pedagogische tentoonstellingen opgezet door de vereniging « Les Territoires de la Mémoire », het permanent opleidingscentrum betreffende het verzet en de burgerzin. Deze worden tegelijkertijd tentoongesteld van 7 tot 11 mei (inhuldiging op 7 mei om 18u), in de hall van het gemeentehuis.

De eerste, « De rode driehoek », is gewijd aan al diegenen die onder het juk van het naziregime dit kleine rode driehoekvormige lapje droegen in de kampen van het ‘Drittes Reich’. De boodschap die uitgedragen wordt door deze voorstelling is nochtans breder en onderstreept het belang van de inzet van alle verzetstrijders tegen alle vrijheidsberovende maatregelen.

De tweede, « Passeurs de mémoire », snijdt op een interactieve manier het thema aan van de ‘herinnering’, bekeken door de bril van de jeugd ten overstaan van nazigeweld en de verschrikking van de concetratiekampen. Deze twee tentoonstellingen stellen de bezoeker in staat om zeer vele sombere en betekenisvolle feiten te duiden en wijzen tevens op het belang van de waakzaamheid.

En dit is nog niet alles ! Op dinsdag 8 mei 2012, om 19 uur, stelt ‘Wolu Jeunes’ een pakkende film voor van Roberto Begnini, « La vie est belle », in de conferentiezaal van het gemeentehuis. De Italiaanse acteur en filmmaker duidt zijn film zelf als een filosofisch verhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Als Joden worden de held, zijn vrouw en zoon gedeporteerd naar een concentratiekamp waar de vader jonge Giosué doet geloven dat hun situatie in werkelijkheid een spel is waarvan het doel is om een tank te veroveren.

De toegang tot de voorstelling is gratis maar reservatie is wenselijk gelet op het beperkt aantal plaatsen. Informatie bij de diensten van Schepen Eric Bott (02 732 28 37 – jeunesse@woluwe1200.be)

.

Next Article
Voetbal alom !
X